Kostråd GI

Kostråd om GI-dieter

Det finns en uppsjö av recept och förslag på kost man kan hitta när man äter enligt en GI diet. Många exotiska och annorlunda rätter med stora smakupplevelser som man aldrig tidigare kommit i närheten av.

Till frukost så rekommenderar vi att man äter GI-vänlig gröt, rågbröd eller hårt havrebröd, lättfil eller yoghurt och till det kompletterar man med frukt och bär. Man kan äta de vanligaste påläggen, som bland annat laxpastej, makrill och skinka men man ska undvika vitt bröd.

Nedan ger vi förslag på GI kost för 7 dagars middagar, dessa maträtter fungerar även utmärkt som lunch istället.

Dag 1 Kassler med blomkåls och äppelsallad

Ingredienser för 4 personer:
8 stycken skivor kassler
Till salladen:
1 styck blomkålshuvud
2 stycken äpplen
3 dl kokta kikärtor
4 dl yoghurt
2 tsk curry
1 krm ingefära
1 tsk gurkmeja
2 krm chilipulver
1 tsk fruktsocker
Salt

Börja med att skär äpplena och blomkålen i centimeterstora bitar. Blanda sedan dessa med yoghurten och krydda med ovanstående kryddor och rör om ordentlig. Låt salladen stå i kylen medan kasslern blir stekt.
Stek därefter kasslern i lite oliv eller rapsolja och lägg över på serveringsfatet. Servera tillsammans med salladen.

Dag 2 Falugryta med ris och spenat

Ingredienser för 4 personer:
500 gr falukorv
2 dl ris, gärna fullkorn, dock inte snabbris
1 burk pastatomatsås (5 dl)
4-8 färska spenatblad
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

Börja med att koka riset enligt de anvisningar som finns på förpackningen. Under tiden riset kokar så hacka lök, morötter och vitlöken i mindre bitar. Skär sedan falukorven i små smala stavar.
Börja med att fräsa lök, morot och vitlök i lite oliv eller rapsolja. Tillsätt efter någon minut falukorven och vänd blandningen några gånger medan den steks.

Tillsätt därefter pastatomatsåsen och rör om ordentligt. Lägg på ett lock och låt blandningen sjuda under cirka 10 minuter.

Servera falukorvsgrytan tillsammans med ris och spenatbladen.

Dag 3 Köttfärsbiff i het tomatsås

Ingredienser för 4 personer:
400 gr nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
1 msk senap, gärna stark
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,75 dl havregryn
Till såsen:
400 gr passerade tomater
1 dl chilisås
1 msk timjan
2 krm svartpeppar

Lägg havregryn och mjölk i en skål och låt blandningen få svälla upp under några minuter. Tillsätt därefter nötfärsen, ägget, senapen och krydda med salt och svartpeppar. Rör om blandningen och bearbeta den ordentligt så att färsen blir smidig.

Gör därefter pannbiffar i mindre storlek av färsen och stek dessa sedan i lite oliv eller rapsolja i en stekpanna. När alla pannbiffar är klara så lägg över alla pannbiffar i stekpannan igen.

Tillaga sedan såsen genom att tillsätta de passerade tomaterna över pannbiffarna och blanda i chilisås, timjan och svartpeppar. Låt pannbiffarna få sjuda i såsen i några minuter under lock.

Servera med ris, pasta eller potatismos gjord på sötpotatis.

Dag 4 Fläskkotlett med pastasallad

Ingredienser för 4 personer:
4 stycken benfria fläskkotletter

Ingredienser i pastasalladen:
300 gr pasta, gärna fullkornspasta, ej snabbpasta
1 stor röd paprika
Skivad purjolök
Färsk gurka
Cocktailtomater
Färdigblandade örtkryddor
8 msk keso
1 msk olivolja

Börja med att tillaga pastasalladen genom att koka pastan efter anvisningar på förpackningen.
Skär sedan paprika, tomat och gurka i små bitar och lägg dessa i en skål. Tillsätt den skivade purjolöken och blanda sedan i pastan. Tillsätt keso, olivolja, örtkryddorna och krydda därefter salladen med lite salt och peppar, efter smak.

Stek därefter fläskkotletterna så att de får en finns stekyta, krydda efter smak.
Serverera sedan fläskkotletter tillsammans med pastasalladen.

Dag 5 Varmrökt lax med stuvad broccoli

Ingredienser för 4 personer:
6-8 hg varmrökt lax

Ingredienser för stuvningen:
1-2 broccolihuvuden
2 dl grädde
2 msk dill

Skär broccolin i små bitar och lägg dessa i en kastrull och häll därefter på grädden. Låt broccolin koka i grädden under fem minuter, under översikt. Tillsätt lite salt och peppar efter smak och slutligen rör ned den hackade dillen i blandningen och rör om.

Servera den varmrökta laxen tillsammans med den stuvade broccolin.

Dag 6 Pizza

Ingredienser för 4 personer:

Ingredienser till pizzabotten:

3,5 dl fullkornsmjöl
3,5 dl dinkelmjöl
½ paket jäst
2,5 dl vatten
2 tsk salt
2 krm oregano

Ingredienser till tomatsåsen:
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 klyfta vitlök
1 krm malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar

Ingredienser till fyllningen:
8 hg skinka
10 färska champinjonerBörja med att koka upp de krossade tomaterna i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, svartpeppar och salta och peppra med vitpeppar efter smak. Pressa därefter vitlöksklyftan och rör ned den i tomatsåsen och låt allt sjuda under lock på låg värme i 20 minuter.

Pizzabotten
Värm upp vattnet så att det blir fingervarmt, ljummet. Blanda därefter jästen med en del av vattnet försiktigt tills jästen har lösts upp i vattnet. Blanda därefter mjöl och salt i en skål och tillsätt vattnet, en del i taget, under omrörning så det till slut blir en jämn deg. Det tar cirka 10 minuter att knåda degen för hand. Låt därefter degen få jäsa under en kökshandduk i en halvtimme.

När degen har jäst färdigt så knådar man degen försiktigt och kavlar sedan ut den i fyra pizzabottnar.
Strimla skinkan i fina delar och skiva champinjonerna. Lägg sedan på fyllningen, först tomatsåsen, därefter osten och slutligen strö över den strimlade skinkan och de skivade champinjonerna.

Grädda därefter pizzorna i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter i 275 grader tills pizzan får färg och fyllningen kokar.

Strö därefter över oreganon och servera omgående.

Dag 7 Rostbiff med potatissallad

Ingredienser för 4 personer:
4-6 hg skivad stekt rostbiff

Ingredienser för potatissalladen:
10 kokta potatisar som har fått stå i kylen över natten
2 gula lökar
1 äpple
Svarta kärnfria oliver
1 msk rödvinsvinäger
2 msk dijonsenap
3 msk kapris
1 tsk svartpeppar

Börja med att röra ihop dressingen bestående av vinäger, dijonsenap, kapris och svartpeppar. Tärna därefter den kalla potatis, äpplena och oliverna och lägg ned dessa i en skål. Blanda försiktigt ingredienserna i skålen så att de inte mosas och häll därefter över dressingen och rör om blandningen.
Servera sedan rostbiffen tillsammans med potatissalladen.